Engine Trouble!! Need help please

Discussion in 'General Questions' started by kissman, Mar 17, 2009.

  1. kissman

    kissman New Member

    On the way home from work the other night my engine died on me. It was riding along nice and smooth and all of the sudden it sounded like metal on metal scrapping and then died. I popped the clutch again to see what would happen and it was the same noise. I immediately thought piston and rings. I got home and tore the top off and the piston looks fine. The cylinder walls are clean and smooth as well. I spun the sprocket to move the piston and it moves smoothly. It still will not start and when it tries to turn over all i get is the terrible noise. Does anyone know what is wrong? I would love the help.:confused:
     

  2. Mountainman

    Mountainman Active Member

    hows you clutch looking ???

    as we ride those things
     
  3. kissman

    kissman New Member

    clutch is great
     
  4. Mountainman

    Mountainman Active Member

    well when you turned over the piston
    you said that all seemed smooth

    may be rod bearings
    only felt or noticed when revvving -- but not locked up ???

    sure is not good when we want to ride that thing
     
  5. kissman

    kissman New Member

    Yeah, the motor is not locked up. Only notice the noise when I try to start it. IS this something that I can fix or is my engine shot?
     
  6. maybe check the carb? some stuff may clog it and restrain the fuel flow...just a guess. try starting it then smell the exhaust for fresh gas. then check for spark. make sure your plugs and black box is ok and check that the plug wire connection is properly into the box. so you always need 3 things for fire, spark, and air. so check those first. next i would check the oil mixture.
     
  7. Mountainman

    Mountainman Active Member

    sounds like it's time to take it apart -- so as to inspect

    it called -- split the case

    MM
     
  8. impression

    impression Member

    if someone would put a guide, pic or video of how to take the whole engine apart that would be awesome and should be stickied.
     
  9. srdavo

    srdavo Active Member

    Kissman,
    Have you taken off your engine's sidecovers....you might have something loose under one of them...?
     
  10. kissman

    kissman New Member

    i took off my side covers and everything looks good. Carb is good. I'm going to split the case and see if anything looks unusual. I'll let you know what I find.
     
  11. biketec

    biketec Member

    now I'm going to guess without being there but maybe the magnet came loose and is hitting and your not getting spark? just a guess....
     
Loading...