Problem with throttle, locked on full throttle, help!

Discussion in '2-Stroke Engines' started by xRegginoy, Aug 2, 2009.

  1. xRegginoy

    xRegginoy Member

    Hi all, well I recently got my first motored bike to work. If you guys have seen my thread in the frame mounted forum, you'd know it wasn't too long ago. The thread could be found here

    http://www.motoredbikes.com/showthread.php?t=21169

    Well i'm actually having a problem with my throttle. Some how its locked on full throttle and I have tried just about everything to fix it. When I get the engine to start, playing with the throttle doesn't do anythiiiiiing. When I screw the throttle cable on to the engine, I can barely turn it, not as easy as when its not screwed on to the engine at all :p.

    Heres a video of the throttle and what not, hope to find a solution asap. Thanks.

    http://www.youtube.com/watch?v=4Xn9hYOK52Q


    And also, if it wasn't obvious. I can't idle.
     
    Last edited: Aug 2, 2009

  2. Sprocket777

    Sprocket777 New Member

    Check your cable routing inside the throttle grip. It should close all the way. Also, there is a groove in your carb slide that needs to line up with a tab inside the carb. Third, use the cable adjusters, the little screw things on each end of cable to take out all the slack on the outside of the cable. Last, you might need to have your carb level. It looks like it is leaned over to one side.

    I am NOT an expert, but I just thought I saw a few thing to try.
     
  3. Sprocket777

    Sprocket777 New Member

    I was thinking about your throttle, and it may be that you didn't drill a hole in your handle bar. When you take apart the throttle, there is a metal pin sticking down that you need to drill a hole for.
     
  4. xRegginoy

    xRegginoy Member

    Thank you very much for your suggestions Sprocket777. You are indeed correct, I did not drill the hole in the handle bar. I didn't think it was necessary cause it worked originally without it. I'll look up one of the manuals to see how to get that done.

    Would this fix the problem possibly? :detective:
     
  5. frenchlayer

    frenchlayer Member

    your slide might me stuck in the carb, take it out and make sure there are no burrs on the slide that would keep it stuck at full. My wizzer did this, made for an interesting ride, I ended up filing it down and have not had an issue since
     
  6. xRegginoy

    xRegginoy Member

    Wow! I think that might be it, still need to check. The slice is the part that goes inside the carb and comes after the spring and the needle and that split washer looking thing, right? :confused:
     
  7. frenchlayer

    frenchlayer Member

    the slide is the thing that the needle spring washer and cable are all hooked up to, it is grey and has slots on each side
     
  8. xRegginoy

    xRegginoy Member

    Sprocket777 was right, the slide wasn't on the grove inside the carb. >_<
     
    Last edited: Aug 4, 2009
  9. Sprocket777

    Sprocket777 New Member

    Glad you got it! Drilling the hole is easy. Just pick a slightly larger bit than the pin, mark the spot on your bar and drill. You may have to use a tiny drill bit to make an indentation for the larger bit to sit in.
     
  10. imraanc

    imraanc New Member

    there is the idle screw and antoher small pin inside the carb , which one the slide must align to?
     
  11. HeadSmess

    HeadSmess Well-Known Member

    throttle cable slot to pin, angled slot to idle screw.
     
  12. pabloski

    pabloski New Member

    hiya folks

    Hello so Im having the same issue... motors stuck on full throttle but i still have plenty cable/play left in the throttle handle i checked the slider and it seems to be in the right way, i checked the handle and its all in order my idle screw is turned down...:veryangry::sweatdrop: i have no idea what else to do.:confused::confused::confused: Please help...
     
  13. crassius

    crassius Well-Known Member

    an air leak could do that
     
  14. pabloski

    pabloski New Member

    Hey crassius i just double checked my slider because ive gone over all the potential airleaks and such anyways long story short the slider goes in the right spot but the second i pull the throttle it spins around? i have no idea why it would do that either
     
  15. pabloski

    pabloski New Member

    Ok double checked that as to not sound like an idiot... the second i pull the throttle above the idle screw notch the slider pulls a 180 inside the carb.. any ideas what could be causing this?
     
  16. pabloski

    pabloski New Member

    Problem solved the slidr pin throttle cable side was chipped/broken had to push it in more from the outside but now its holding the slider from spinning
     
Loading...